DANTE TRILOGY

VIDNA OBMANA’s latest reissue on the lovely Polish ZOHARUM label is receiving nice reviews. Here’s the latest in Gonzo Circus (printed magazine from Belgium/The Netherlands).

The album itself is still available from bandcamp :

“Slechts een handvol Belgen wisten zichzelf binnen te krijgen bij het gereputeerde Amerikaanse metal-label Relapse en/of sub-label Release Entertainment, maar Dirk Serries is het gelukt.  Tussen 2001 en 2004 slaagde hij er namelijk in om er niet minder dan drie albums – deel van een trilogie gebaseerd op ‘La Divina Commedia’ van Dante Alighieri – uit te brengen : Tremor, Spore en Legacy.  Serries toenmalige project kende in die periode duidelijk zijn hoogtepunt.  Dat valt niet alleen vast te stellen door de muziek op zich – een geperfectioneerde mix van mysterieuze en hypnotiserende soundscapes en subtiele tribale ritmes – maar ook door de aanwezigheid van een aantal tot de verbeelding sprekende gasten zoals Steve Von Till (Neurosis), Steven Wilson (Porcupine Tree) en oude kompaan Marc Verhaeghen (The Klinik).  Serries bedient zich op die trilogie, naast E-bow, elektronische effecten en allerhande percussie-instrumenten, ook van flink wat exotische fluiten, zoals de fujara.  Vanaf 2009 zou Serries als Fear Falls Burning zijn focus verschuiven naar de exploratie van de mogelijkheden van heavy gitaardrones.  Tegenwoordig is hij een graag geziene gast in het internationale milieu van zogenaamde vrije muziekvormen, waaronder freejazz en improv.  Het Poolse Zoharum is al een tijdje bezig met het heruitbrengen van de indrukwekkende discografie van Vidna Obmana.  Zo ook deze trilogie.  Volledig gemastered in een driedubbel overzicht, inclusief mooie foto’s van Martina Verhoeven. (swat)”